'Verborgen Veiligheid©' als concept

'Verborgen Veiligheid' voorziet in een additionele vluchtwegmarkering, die verborgen is in het interieur en alleen zichtbaar wordt in het donker.

Extra markeringen in het donker geven stap voor stap het geruststellende gevoel in de juiste richting naar de uitgang te lopen; zij bespoedigen daarmee de evacuatie en gaan paniekvorming tegen.
In de lichtsituatie zijn extra markeringen minder gewenst; zij ontsieren het interieur (horeca) en kunnen zelfs verwarring veroorzaken in aanwezigheid van andere routeaanduidingen (ziekenhuizen, luchthavens). Extra markeringen daarentegen vallen onder normale omstandigheden niet op, waardoor het representatieve karakter van het interieur behouden blijft.

Extra vluchtwegmarkeringen bieden volgens TNO/Technische Menskunde een voortdurende bevestiging van de te volgen vluchtroute en verhogen daarmee de effectiviteit van voorgeschreven, maar spaarzaam aangebrachte pictogrammen boven de nooduitgangen. Dit geldt met name in openbare gelegenheden (winkelcentra, parkeergarages), waar aanwezigen onbekend zijn met vluchtwegen. Nooduitgangen zijn op afstand moelijk traceerbaar, zoals in grote gebouwen (theaters, congrescentra) met complexe gangenstelsels (kantoren, ondergrondse stations), terwijl de weg er naar toe soms belemmerd is door meubilair (musea, laboratoria) of stellingschappen (warenhuizen). Extra markeringen brengen dan structuur aan in de te volgen vluchtroute. Een dergelijke begeleiding is ook zinvol op scholen of in verpleeghuizen om de rust tijdens een ontruiming te bewaren.

Verborgen Veiligheid is te integreren in plafond- en vloersystemen.

 

Handboek Brandbeveiliging over nalichtende materialen

Het Handboek Brandbeveiliging, een publicatie van Sdu Uitgevers, is het handboek dat álle regels, normen en voorschriften op het gebied van brandbeveiliging toegankelijk en inzichtelijk maakt voor ondermeer architecten, ingenieursbureaus, aannemers en facilitair beheerders.

In de nieuwste editie (maart 2009) van dit lijvige naslagwerk is een speciaal hoofdstuk gewijd aan nalichtende materialen, die de effectiviteit van evacuaties bevorderen. Meer lezen ...

 

 

'Verborgen Veiligheid' is ook te bekijken op: